Celem Przedszkola Nr 325 jest zdrowe żywienie dzieci.
Niektóre z potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym, gdyż działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze.
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec nieznacznej zmianie
Używane do potraw naturalne przyprawy (liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, imbir, cynamon, laska wanilii, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia,) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9,10
Dzieci mają stały dostęp do naturalnej wody źródlanej Żywiec
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe.
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy:
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję uczuleniową (alergiczną).
Alergia pokarmowa– obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Alergię pokarmową najczęściej wywołują takie pokarmy, jak: białko krowiego mleka, białko jajek, truskawki, pomidory, selery, kiwi, orzechy, kakao, czekolada, miód naturalny, ryby, owoce morza, owoce cytrusowe, soja oraz białko zbóż – gluten.
Do typowych objawów alergii pokarmowych należą: wymioty, biegunki, krew w stolcu, a także charakterystyczne zmiany skórne, tzw. lakierowane policzki. Mniej charakterystycznymi objawami są również: zawroty głowy, silne migreny, kłopoty ze słyszeniem niektórych dźwięków, zaburzenia widzenia. Z najnowszych badań wynika, że alergie pokarmowe u dorosłych mogą być przyczyną zapalenia jelit, żołądka, przewlekłych zaparć i nadmiernej senności.
Jeśli u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii pokarmowej.
Alergeny żywności (substancje powodujące alergię lub nietolerancję) występujące w naszej kuchni:
ALERGENY
(Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny)
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.)
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Szanowni Rodzice,
Z przyczyn niezależnych Przedszkole zastrzega prawo do możliwości nanoszenia zmian w jadłospisie.
Informujemy, że dzieci mają stały dostęp do naturalnej wody źródlanej Żywiec.
PORCJE ŚNIADANIOWE:
• zupy mleczne , mleko 2 % 200 ml; płatki, kasze, makaron, zacierki – 30 g
• pieczywo 40 g
• wędlina 20 g
• ser żółty 20 g
• ser biały, twarożek 20 g
• dżem, miód 10 g
• masło – 5 g
• herbata z cytryną 200 ml
• jajo 50 g
• pomidor, ogórek, papryka, cykoria, marchew 15 g
• herbata owocowa 200 ml
• jabłka, gruszki, winogrona, banan, mandarynka, arbuz, nektarynki100 – 200 g
PORCJE OBIADOWE:
• mięso w całości, mięso mielone 60 g
• ryba w całości, mielona 60 g
• ziemniaki 150 g
• kasze/ryż/makaron 300 g
• zupa 300 ml
• surówki warzywne 50 g
• warzywa gotowane 60 g
• kompot 200 ml
• ser biały – 70 g
• udka kurczaka 85 g
PORCJE – PODWIECZOREK:
• mleko, kakao, kawa 200 ml
• kisiel, budyń, koktajl 200 ml
• wafle 70 g
• bułka, chałka z masłem 40 g
• kasza manna z polewą owocową 200 g
• jabłka, gruszki, winogrona, banan, mandarynka, arbuz, nektarynki 100 – 200 g
• herbata z cytryną 200 ml